Både våldet i nära relationer och alkoholkonsumtionen ökar när vi är hemma mer och tär på varandra i coronatider. Veronica Ekström, Älvsjöbo och lektor vid Ersta Bräcke Sköndal högskola, berättar för oss vad som sker när rutiner och kanske också arbetet försvinner, och också om vilken hjälp som finns att få.

Veronica Ekström forskar om bland annat hjälp till våldsutsatta kvinnor. Hon konstaterar att många kvinnor inte får adekvat stöd och att situationen ser väldigt olika ut i olika delar av landet.

– Kvinnojourernas bild är att det har blivit svårare att få ett skyddat boende av socialtjänsten, samtidigt som de har platser som gapar tomma. De platser som kräver högre skydd, alltså de så kallade ”pansarplatserna” har blivit dyrare, och prioriteras i större utsträckning, samtidigt som ”vanliga” våldsutsatta kvinnor kanske får bo i en campingstuga, säger Veronica Ekström i programmet.

Den här förskjutning sker i skymundan, utan att diskuteras tillräckligt.

– Alla politiker håller med om att frågan om våldsutsatta kvinnor ska prioriteras. Samtidigt har vi för lite diskussion om vad vi menar med kvalitet när vi upphandlar skyddade boenden, säger Veronica Ekström.

Lyssna på ett intressant samtal om viktiga frågor, där det krävs mer debatt och diskussion!

Missa inte heller ”Jonas historiehörna”, som börjar cirka 35 minuter in i avsnittet, och handlar denna gång om Brännkyrka kyrkas historia. Här hittar du en länk till filmen om Brännkyrka kyrka som Jonas refererar till:

Brännkyrka kyrka återinvigs. Klicka här för att komma till film hos Stockholmskällan!

God lyssning!

alvsjopodden
eniko.arnell.sz@gmail.com

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *