Följ med oss ut på stadsdelsvandring i Älvsjö och lär dig mer om några av de centrala platserna och deras historia. Etnologen och museipedagogen Åse Ahlstrand, själv Älvsjöbo, guidar oss längs vägen! Häng på, antingen bara genom att lyssna – eller genom att faktiskt bege dig ut ”på fältet” i våra fotspår. Kanske kan du ha oss i luren på nästa promenad?

Du är så klart varmt välkommen med på den här vandringen även om du bor långt ifrån Älvsjö, nedan följer bilder och karta och vi är också noga med att berätta var vi står vid varje inspelningstillfälle!

Lite bonus på vägen var mötet med Helge Torstensen, aktiv i Älvsjös miljöråd och hyresgäst på Långbro gård (ni ser honom i bakgrunden på bilden ovanför) han berättar en bit in i avsnittet om bland annat kulturväxterna kring gården, samt lite om vilka som bor där idag.

Åse Ahlstrand och Älvsjöpodden funderar även på att ordna några ”riktiga” kulturvandringar också här i Älvsjö i sommar (på coronaanpassat sätt såklart), om intresse finns. Har du frågor, tips, input kring detta – hör av dig på eniko@alvsjopodden.se!

God lyssning!

Nedan följer hållpunkter för varje nytt stycke i programmet! Och bilder också, en eller två från nästan varje stopp. På kartan kan du också följa vår vandring mer eller mindre exakt. På en punkt blev ljudinspelningen för dålig – det kompenseras genom att ni får läsa följande text, som passar till stoppet som finns utmärkt på kartan: Herr Stens väg/Kärrbössevägen:

”Herr Stens väg är den gamla paradgatan som kallades Järnvägsavenyn. Älvsjö Gård sålde delar av sin mark till AB Hem på landet och försäljningen av tomter här gick bra. Det var nära till stationen och det fanns ett avtal med Stockholms stad om vatten och avlopp. Området kallades Älvsjö villastad. När man köpte tomt här fanns ett antal regler i avtalen. Man fick bara bygga ett hus och tomten fick inte styckas. AB Hem på landet skulle också godkänna ritningen och färgsättning av husen. Det fanns typritningar som flera köpare använde. En av dem var ett hus med vit, putsad bottenvåning, ovanför den mörkbrun panel. Fönstren var småspröjsade med fönsterluckor och taket var brant. Flera av huset finns kvar på Herr Stens väg och på Kärrbössevägen.” (se bild längre ner i inlägget)

 1. Start: I Älvsjöpoddens studio på Långbrodalsvägen 27A.
 2. Min 4.20 vid Älvsjö kyrka.
 3. Min 6.15 vid Vivelvägen/Linbodavägen
 4. Min 7.56 Långbro gård med Helge Torstensen,
  Min 13.05 om Långbro gård med Åse Ahlstrand
 5. Min 16.20 Älvsjös gamla badhus/Johan Skytte/Långbrodalsvägen
 6. Min 18.25 Klockhuset i rondellen.
 7. Min 19.35 Lerkrogen och Älvsjö resecentrum.
 8. Min 23.00 Älvsjö gård.
 9. Min 25.00 Gamla eken och området bakom gården.
 10. Min 26.30 Älvsjö gamla centrum, Klingska huset, bostadsområdet mittemot bageriet.
 11. Herr Stens väg – ej med i inspelning, men i text ovan (ruta) och på bild nedan!
 12. Min 28.30 Förbi Frälsningsarméns gamla hus och sista stoppet vid Godtemplargården på Trumslagargatan.
2. Åse Ahlstrand vid Älvsjö kyrka.
5. Älvsjös gamla badhus och en vikingagrav i dess trädgård!
6. Klockhuset.
8. Älvsjö gård.
9. Gamla eken bakom Älvsjö gård.
11. På Herr Stens väg – ett av de äldsta husen i villastaden. Detta hus (med en vacker trädgård som läsare av Älvsjöpodden.se redan sett i ett annat inlägg, klicka här)
12. Frälsningsarméns hus på vägen mot Godtemplargården. (Sjättenovembervägen/Trumslagargatan)
alvsjopodden
eniko.arnell.sz@gmail.com

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *