Tio familjer i Älvsjö har tillstånd att ha höns i sin trädgård. Älvsjöpodden har träffat en av dem. På Vallmovägen, hos Carolina Alm med familj (på bilden ovan med hönan Viola), går det omkring fem höns och sprätter, kacklar och lägger ägg. Numera är de oftast i sin hönsgård, efter att både räv och duvhök har slagit till.

Vi reder ut hur det går till att ha höns i sin trädgård. Först på plats på Vallmovägen, där vi får titta på höns och hur gården ser ut. Första ”utomhusinspelningen” för Älvsjöpodden – en utmaning men väldigt roligt! Sedan finns det så klart tusen frågor till att ställa när Carolina följer med till studion.

Bland annat får vi reda på hur det kan gå till att skaffa höns och hur man tar hand om dem. Den svåra frågan berör vi såklart också – hur känns det att slakta och kanske också äta upp sina kycklingar? Och vad händer om det bara kläcks tuppar i en kycklingkull?

Lyssna gärna om du är nyfiken på höns – här får du reda på mycket om dessa djur som ju för de flesta av oss kanske är ”Kronfågel” i mataffären. Men kanske vaknar lusten att själv skaffa några höns i trädgården, särskilt den här våren när vi alla är hemma mer? Godare närproducerade ägg kan man ju inte få i alla fall 🙂

Vi här på Långbrodalsvägen 27A ska snart skicka in ansökan om tillstånd, så mer om höns får ni säkert höra även framöver i Älvsjöpodden!

God lyssning!

Här kommer ett gäng bilder, så ni också har alla fina höns att titta på inför eller medan ni lyssnar!

Från vänster: Piaff, Skräbban, Barbro, Viola och Mössan.
Med på ett hörn är familjens hund Abbe. Och längst fram har vi Mössan förstås.
Hönsens fina punchveranda, vägen in till deras hönshus. (Och vem har sagt att höns inte kan flyga?)
Inne i hönshuset – det ska finnas sittpinnar och reden att lägga ägg i, utöver mat och vatten förstås.
Varje morgon ska hönsen släppas ut i sin gård – den här fredagsmorgonen i sällskap av Älvsjöpodden.
Inte helt lätt att spela in kackel utomhus, men härligt att få ha med lite ljud från platsen i programmet!
Hela familjen, på bild Anders Nilsson, är engagerad i hönsen så klart. De tre tonårsbarnen har sina ”ta hand om höns och hund-dagar”.
alvsjopodden
eniko.arnell.sz@gmail.com

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *